Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00411
Dostupnost: Na stanju
13.00€

Knjiga, kroz sedam poglavlja, tretira širok dijapazon pitanja o vjerskim slobodama muslimanskih manjina u evropskim zemljama. Poglavlja nose sljedeće naslove: Evropski sud za ljudska prava i pravo na iskazivanje vjere; Evropsko vijeće za fetve i istraživanja i pravo na iskazivanje vjere; Islamski obredi; Prakticiranje islama; Pridržavanje islama; Institucionalni aspekti iskazivanja islama; Iskazivanje islama prema nacionalnom zakonodavstvu i sudskoj praksi država ugovornih strana Evropske konvencije: slučaj Francuske, Njemačke, Austrije, Španije i Grčke.

 

Knjiga je jedan izvanredan informator o stanju vjerskih sloboda u zemljama Zapadne Evrope, i može biti od velike koristi brojnoj bošnjačkoj dijaspori koja živi u tim zemljama, ali je interesantna i za domaće čitateljstvo, budući da pravna integracija islama, usljed višedecenijske dominacije ateizma kao državne ideologije, još nije dovršena u našoj zemlji. Kao posljedica toga mnoga pitanja iz sfere praktične primjene islama u javnom prostoru još su uvijek otvorena.

 

Autor je, kao ilustraciju, naveo čitav niz primjera iz prakse i obrazložio mnoge odluke evropskih sudova vezane za ovu problematiku.

Extra fields
Autor Nedim Begović
Broj stranica 390
Format B5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2015
ISBN 978 9958 23 410 1

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: