Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00BK4
Dostupnost: Na stanju
0.00€

Djelo Al-Aḥkām aš-šar‘iyyah fī al-aḥwāl aš-šaḫṣiyyah (Kodeks šerijatskih propisa o ličnom statusu) napisao je egipatski pravni reformator Muḥammad Qadrī-paša (1821–1888). Sretna je okolnost da ovo djelo ovom prilikom imamo, prvi put kod nas, u prijevodu dr. Huseina Kavazovića, reisu-l-uleme.

Objavljivanje ovog djela Muḥammada Qadrī-paše na bosanskom jeziku ima isključivo historijski značaj. Ovim prijevodom želi se pokazati samo to kako je ova pravna problematika u svojoj kodifikaciji prije stotinu i pedeset godina izgledala i kakav je ona, eventualno, imala značaj u pravnoj praksi šerijatskih sudova u doba Austro-Ugarske, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te potom Kraljevine Jugoslavije... Ovim djelom želi se pomoći studentima koji izučavaju komparativne studije prava da na jednom mjestu pronađu važan izvor o jednoj prijemodernoj razradi šerijatskog porodičnog, bračnog, nasljednog... prava.

(Iz Pogovora prof. dr. Enesa Karića)


(Napomena: online je dostupno samo PDF izdanje, za preuzimanje fajla potrebno je registrirati se i knjigu ubaciti u korpu i završiti proces narudžbe do kraja. Nakon naručivanja dobit ćete mail sa upustvom o preuzimanju fajla, i registracija i PDF knjige su BESPLATNI)

Extra fields
Autor Muḥammad Qadrī-paša
Broj stranica 239
Format B5
Korica Mehka
Godina izdanja 2020
ISBN 978-9958-23-544-3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: