Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00475
Dostupnost: Na stanju
0.00€

Knjiga Akaidska učenja Ebu Hanife (hanefijska tradicija tumačenja osnova islamskog vjerovanja) nastala je na prijedlog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića. On je predložio da se u narednom periodu izrade i objave tri zasebne knjige u kojima će biti cjelovitije i sistematičnije izloženi klasični ali i moderni komentari osnova islamskog vjerovanja kojih, nažalost, dosada, osim u nekim fragmentima, nismo imali na raspolaganju.

Budući da već duže vrijeme prate i proučavaju stanje islamske pobožnosti naših vjernika kao i promjene kroz koje prolazi njihovo lično doživljavanje i razumijevanje sadržaja islama, s jedne strane, te pojavu brojnih retrogradnih shvaćanja islama koja u najmanju ruku relativiziraju - da ne kažemo osporavaju - kredibilnost hanefijsko-maturidijske matrice razumijevanja tradicije na kojoj je, između ostalih konstituensi, utemeljen povijesni, duhovni i kulturni identitet bosanskih muslimana, s druge strane, profesori sa katedre za akaid na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu – Adnan Silajdžić i Samir Beglerović - prijedlog Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića prihvatili su bezrezervno i sa ogromnim zadovoljstvom.

Tako je nastala ova, prva od tri predložene knjige.

Pored izvornog teksta i njegova prijevoda na bosanski jezik, sadrži i autorske stručne komentare najznačajnijih Ebu Hanifinih akaidskih djela. Njihovi komentari, iako se radi o klasičnim vjersko-teološkim djelima, pisani su iz savremene perspektive. Radi se o komaparativnoj analizi učenja akaidskih škola utemeljenoj na hanefijsko-maturidijskom i djelimično eš’arijskom metodu teološkog tumačenja, što je u našoj regiji jedinstven primjer.

(Napomena: online je dostupno samo PDF izdanje, za preuzimanje fajla potrebno je registrirati se i knjigu ubaciti u korpu i završiti proces narudžbe do kraja. Nakon naručivanja dobit ćete mail sa upustvom o preuzimanju fajla, i registracija i PDF knjige su BESPLATNI)

Extra fields
Autor Adnan Silajdžić Samir Beglerović
Broj stranica 282
Format B5
Korica Mehka
Godina izdanja 2016
ISBN 978 9958 23 438 5

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (2)