Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: GL03042916
Dostupnost: Na stanju
5.00€

(format: B5, str: 193, koričenje: mehko)


I ovaj broj Glasnika (3-4) donosi niz zanimljivih radova koje ispisuju domaći autori. Zastupljeno je osam rubrika unutar kojih je objavljeno deset radova. 
U rubrici „Hutba“ objavljen je rad dr. Fuada Sedića „Berićet vakufa“. Hutba je napisana u povodu već tradicionalne manifestacije Dani vakufa. Autor je na lijep i efikasan način ukazao na ishodište i suštinu vakufa kao komponente nerazdvojive od islamskog koncepta života, te na njene brojne pozitivne učinke. 
U rubrici „Islamske teme“ objavljen je rad dr. Elvira Duranovića „Redefiniranje pozicije dovištā u islamskoj tradiciji Bošnjaka“. Ovaj rad se može smatrati i kompetentnim odgovorom na nerijetke kritike koje se upućuju na našu tradiciju učenja dova na raznim dovištima, od kojih neka potječu još iz bogumilskog vremena. Autor vrlo utemeljeno osporava te kritike i na argumentiran način objašnjava njihovu legitimnost sa stajališta vjerskih učenja islama.
U rubrici „Studije“ dat je rad Muje Rančića „Socio-ekonomski profil muslimanskog svijeta“. Autor u ovom radu opisuje Muslimanski svijet u pogledu njegove geostrateške pozicije, stanovništva u poređenju sa svjetskim stanovništvom i njegove socioekonomske uvjete. Također se bavi ispitivanjem prirode i dometa globalizacije i vrste političkih sistema koji djeluju u njemu. Naime, iako su muslimanske zemlje smještene na veoma važnim geostrateškim lokacijama što im daje prednost u kontrolisanju svih kanala i ruta između mora i okeana, još uvijek većina muslimanskih zemalja znatno zaostaje za ostatkom svijeta u mnogim pogledima. 
Drugi rad u ovoj rubrici je rad Adisa Poljića „Funkcija sudije i postupanje sudije u parničnom postupku, prema hadisu i pravu Bosne i Hercegovine“. U radu se ukazuje da sličnosti koje postoje u hadisima i pravnom poretku Bosne i Hercegovine, u pogledu shvatanja dužnosti sudije i postupanja sudije u parnici.
U rubrici „Pogledi“ objavljena su dva rada. Rad dr. Orhana Bajraktarevića naslovljen je sa „Ali Sami Nešar i jezik autentičnosti“. Ali Sami Nešar (1917-1980) spada u najistaknutije mislioce arapskog svijeta XX stoljeća. Autor je velikog broja radova, naročito iz područja filozofije. Snažno se zalagao za autentičnost islamske misli. Govorio je:  „Naša filozofija nije grčka filozofija, nije latinska, a nije ni savremena evropska filozofija, ona je – muslimanska filozofija koja proizlazi iz apsolutne transcendencije Boga, iz samoga Kur’ana.“
Drugi rad je rad Harisa Dubravca „Politički islam: značenje i implikacije“. Autor u njemu  razmatra sintagmu politički islam, koja je vezana i za termin islamizam, zatim odnos islama i politike, uz osvrt na klasičnu muslimansku političku misao, te na savremena kretanja. Posebno je apostrofirao cjelovitost islama i njegovu penetraciju u svaki aspekt života konstatirajući da „politički islam“ zapravo i ne postoji.
U rubrici „Kulturna baština“ objavljen je rad Muhameda Okića „Stara džamija u Ćehajama“, dok je u rubrici „Esej“ dat rad Mirsade Suljić „Simbolika drveta“. Rad je podijeljen u tri dijela: I dio: Simbolika drveta, II dio: Sinhronijska i dijahronijska semantika drveta i III dio: Simbolika drveta u svetim knjigama.
U rubrici „Godišnjice“ Safet Brkić piše o Džemal-ef. Omerčiću (1922 – 2015), velikom islamskom pregaocu i autoritetu iz Gradačca, u povodu godišnjice njegova preseljenja na ahiret, dok je u rubrici „Portreti“ dat nastavak rada Enesa Karića „Nepoznati Muhammed Abduhū, prema memoarima Wilfrida Scawena Blunta i drugim izvorima“, u kome se iznose zanimljivi i do sada nepoznati detalji o životu ovog velikog islamskog reformatora s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

 

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)