Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00392
Dostupnost: Na stanju
15.00€

Arapski svijet je već decenijama u žiži interesovanja svjetske javnosti. To je poprište brojnih političkih igara, interesa, intriga, vojnih aktivnosti i destrukcije; područje kojim dominiraju vladari diktatori, vojni i policijski režimi, hapšenja, montirani procesi, protjerivanja, likvidacije itd., što uglavnom ne nailazi na osudu tzv. razvijenog svijeta. Jedina ozbiljna opozicija svemu tome jest islamska opozicija, koja se suočava s okrutnošću onih kojima je opozicija, ali i s odbijanjem velikih svjetskih „demokratija“, koje se nisu libile javno podržati i priznati vojne udare u nekim od tih zemalja, ili nametnuti sankcije drugima, koji su na demokratskim izborima napravili „pogrešan izbor“.
Knjiga je podijeljena u devet poglavlja unutar kojih autor, vrlo pregledno, govori o nastanku modernih arapskih država, o neuspjehu „uvezenih rješenja“, o neuspjehu ekonomskih razvojnih programa, o naftnom procvatu, kršenju ljudskih prava, o islamskoj opoziciji u Sjevernoj Africi, o islamističkom diskursu u potrazi za islamskom demokratijom, o šerijatokratama, islamskim ekskluzivistima, islamskim pluralistima, o reakcijama režima na izazov političkog islama...
Osim što je štivo knjige veoma uzbudljivo, ono nudi i mnoštvo dragocjenih informacija o onome šta se trenutno događa u arapskome svijetu, te daje odgovor na pitanje: zašto i kako opstaju arapski režimi.

Extra fields
Autor Ahmet Alibašić
Broj stranica 257
Format B5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2015
ISBN 978 9958 23 391 3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: