Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK000448
Dostupnost: Na stanju
10.00€

(Autor: Jonathan A.C. Brown; format: A%; br. str. 365; povez mehki)


Knjiga predstavlja izvanredan uvod u tradiciju hadisa, u hadiske zbirke, kritike i ulogu u islamskoj civilizaciji, te u kontroverze koje ih okružuju do današnjih dana. Autor, mladi istraživač ove oblasti, inače šef katedre za islamsku civilizaciju na Univerzitetu Georgetown, u ovoj knjizi raspravlja i o zbirkama i prenošenju hadisa u tzv. sunijskom i šiijskom islamu kao i različite žanrove hadiske literature koji su se razvili od najranijeg perioda islama do modernih vremena.

Knjiga je podijeljena u devet poglavlja, koja nose sljedeće naslove: 1. Poslanikove riječi onda i sada: Hadis i njegova terminologija; 2. Prenošenje i sakupljanje Poslanikovih hadisa; 3. Metode i historija kritike hadisa; 4. Poslanikove predaje u šiijskom islamu; 5. Funkcija Poslanikovih hadisa u islamskom pravu i pravnoj teoriji; 6. Funkcija Poslanikovih hadisa u teologiji; 7. Funkcija Poslanikovih hadisa u sufizmu; 8. Pitanje autentičnosti: Zapadne debate o pouzdanosti Poslanikovih hadisa; 9. Debate oko Poslanikovih hadisa u modernom muslimanskom svijetu.

Knjiga sadrži mnoštvo izvanrednih zapažanja o hadisu ovoga autora i, sasvim sigurno, bit će nezaobilazan izvor u daljnjem proučavanju ovog prvorazrednog izvora islamske kulture i civilizacije.

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: