Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00477
Dostupnost: Na stanju
9.20€

Autor: Nusret Isanović;  format:  A5; br. str. 151; povez mehki)


Islamska umjetnost je jedinstvena pojava u svjetskoj kulturi, čija je osobena narav presudno oslovljena fundamentalnom idejom islama, tevhidom. Nastala je na semitsko-monoteističkoj matrici i određena načelom anikoničnosti. Svoje najzrelije oblike ova umjetnost je zadobila u safavidskoj Perziji. U realizaciji te umjetnosti učestvovale su najstasalije duhovne i intelektualne moći islama. 

Autor knjige Safavidska umjetnost – inače jedan od najboljih poznavalaca islamske umjetnosti na ovim prostorima – tu umjetnost je ovdje predstavio kroz različite vidove njenoga izražavanja. Nakon izvanrednog, informativnog uvoda u predmetno pitanje, knjigu je podijelio u šest tematskih cjelina, u kojima je govorio o historijskom backgroundu safavidske umjetnosti, a onda i o duhovnom backgroundu, o odjecima transcendentalne estetike u umjetnosti perzijske dinastije Safavida, o ozbiljenju veličanstvenog plana gradogradnje, o transcendentalnoj oslovljenosti umjetničkog oblikovanja džamijskog prostora, o poetici džamijskog prostora, o jedinstvu različitih elemenata arhitektonske tradicije, o figurativnoj umjetnosti islama i izazovima anikonizmu, o perzijskoj minijaturi, o izazovima umjetnosti slike, o umjetnosti proizvodnje ćilima...

Knjiga Safavidska umjetnost  snažno osvjetljava jedno područje izražavanja islamskog duha koje je na našim prostorima bilo prilično neosvijetljeno.

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: