Šifra proizvoda: RBEK00493
Dostupnost: Na stanju
5.00€

Knjiga pod naslovom 40 hadisa sa komentarom prvi puta je objavljena u izdanju Udruženja ilmije u Bosni i Hercegovini ratne 1993. godine. U međuvremenu je doživjela još dva izdanja. Drugo izdanje priredilo je Zeničko muftijstvo 1994., a treće Islamska zajednica Švicarske (Cirih) iste 1994. godine. U predgovoru prvome izdanju istaknuo sam koja je svrha ovoga djela: napisati kraće komentare na neke od aktuelnih i praktičnih problema s kojima se muslimani suočavaju danas koji se oslanjaju na osnovna vrela islama Kur'an i poslanikov Sunnet kao i na bogato muslimansko interpretativno naslijeđe te koji bi poslužili potrebama studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, imamima, hatibima i svima onima koji su zainteresirani za hadiske komentare klasičnih i suvremenih muslimanskih autora. 

Ovo najnovije, četvrto izdanje izlazi u susret željama velikog broja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u čiji program hadiskih studija je u međuvremenu uvrštena i ova knjiga kao udžbenik, ogromnog broja muslimanskih vjernika koji se zanimaju za praktične i kulturološke dimenzije islama, naročito danas u vremenu duboke krize muslimanskih tradicijskih, kulturnih i uopće religijskih institucija, te određenog broja kršćanskih svećenika i studenata teologije koji u njenom sadržaju mogu pronaći osnovne informacije o Predaji u islamu kao i obavijesti o nekim od temeljnih postulata islamskoga vjerovanja i učenja.

Budući da je knjiga napisana na početku agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu neke dijelove rečenica sam nastojao iskazati u prošlome vremenu, što naravno ne umanjuje od aktuelnosti i važnosti prezentiranoga sadržaja. Osim tih korekcija sve drugo je zadržano u prvobitnoj formi.

I ovaj put, s još dubljim osjećajem zahvalnosti, ističem doprinos svojih kolega i prvih recenzenata dr. Ibrahima Džananovića i dr. Ismeta Kasumovića koji već dugo vremena nisu više među nama. Neka i ovo podsjećanje bude još jedan vid zahvalnosti za njihov ogroman doprinos stručnom i naučnom razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Extra fields
Autor Adnan Silajdžić
Broj stranica 294
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2017
ISBN 978 9958 23 454 5

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)