Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00416
Dostupnost: Na stanju
10.00€

Ova knjiga iznosi sve važnije detalje iz biografije posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhisselam, i na taj način, približava nam najvećeg sina ljudskog roda, njegov život, rad i angažman – od rođenja do smrti.

Prepoznatljiva crta ove knjige je to što se ona pojavljuje u vremenu strašnih napada na posljednjeg Allahovog Poslanika, što je izraženo kroz napise i karikature u kojima se minimizira i devalvira njegova uloga i vrijednost. To samo manifestira tanahni osjećaj i vanredan sluh profesora Safveta Halilovića da prepozna vrijeme kada treba reagirati i braniti čast i dostojanstvo najvećeg sina ljudskoga roda, baš onako kako je to činio Hassan ibn Sabit, časni ashab, koji je svojim stihovima dostojanstveno branio čast i respekt vjerovjesnika Muhammeda, alejhisselam.

Druga prepoznatljiva crta ovog djela je to što je profesor Halilović, iz brojnih, kako klasičnih tako i novijih djela iz oblasti sire, odabrao najznačajnije i najvažnije detalje, a izostavio brojne predaje, duga imena i manje značajne detalje, kojima su krcata, posebno klasična djela, i time našim čitaocima ponudio srž i suštinu Poslanikove biografije.

Treća odlika Halilovićevog djela je što on preciznim okom maestralnog autora primjećuje brojne pouke i poruke Vjerovjesnikovog časnog života i djelovanja a onda lahkim i prijemčivim riječima nudi izuzetno korisne savjete i vanredne zaključke.

Četvrta prepoznatljiva crta ovog djela je to što autor, poput rahmetli Handžića, argumentima potkrepljuje sve detalje u vezi sa životopisom Muhammeda, alejhisselam, što se, eksplicite, vidi iz obilne i relevantne literature koju je koristio. Sve to ukazuje da je riječ o autoru s naučnim i stručnim kredibilitetom.

Peti specifikum ovog djela je to što mu autor ne prilazi samo argumentima, citirajući brojnu literaturu i koristeći se potrebnom naučnom metodologijom prilikom njegovog pisanja, već se uveliko osjeti, čitajući ovo djelo, ogromna ljubav autora spram Allahovog Poslanika.

Prvo izdanje ove knjige štampano je u tiražu od nekoliko hiljada primjeraka i rasprodano za svega nekoliko mjeseci, što najbolje svjedoči o njenom izuzetnom prijemu među čitaocima. Profesor Halilović je, u međuvremenu, radio na dopuni nekih sadržaja u knjizi i, evo, hvala dragom Allahu, knjiga se pojavljuje u novom dopunjenom izdanju. Nadamo se da će i ovo izdanje s lahkoćom pronaći put do onih kojima je stalo do toga da detaljno i utemeljeno upoznaju životni put čovjeka koji je, po slovu Kur’ana, milost svim svjetovima.

(Iz recenzije prof. dr. Šefika Kurdića)

Extra fields
Autor Safvet Halilović
Broj stranica 378
Format B5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2016
ISBN 978 9958 23 413 2

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: