Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00006
Dostupnost: Na stanju
6.14€

Agresija na Bosnu i Hercegovinu 1991. - 1995. ostaće upamćena, ne samo po stravičnim zločinima nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnisti, nego i po nezabilježenom uništavanju viševjekovnog kulturnog stvaralaštva Bošnjaka. U okupiranim mjestima agresori su drevne džamije, hanove, hamame, biblioteke i druga kulturna dobra Bosne i Hercegovine uništavali do temelja. Srpski zločinci su, u skladu sa velikodržavnim projektom o formiranju etnički čiste srpske države, srušili i čuvenu Aladža džamiju u Foči, najvrjedniji objekat orijentalne arhitekture na Balkanu, koja je skoro četiri i po stoljeća bila ukras i ponos bosansko - hercegovačkog podneblja.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu, u okviru naučno - istraživačkih aktivnosti na obradi agresije, genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini 1991. - 1995., radi i na naučno - istraživačkom projektu "Zločini u istočnoj Bosni za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu 1991.-1995.", sa ciljem da prikupi, obradi i prezentira relevantne činjenice o genocidu i drugim zločinima koji su na ovom području počinjeni od strane velikosrpskog agresora.

Knjiga "Aladža diamija-ubijeni monument", autora Dr Šemse Tucakovića, je prva u nizu radova koje Institut namjerava prezentirati široj javnosti na ovu temu.

Extra fields
Autor Šemso Tucaković
Broj stranica 270
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 1998.
ISBN 9958740028

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: