Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00
Dostupnost: Na stanju
9.20€

(Autor: M. Umer Chapra; format: A5; br. str.: 242; povez mehki; s enegleskog preveo: Mirza Sarajkić)


Umer Chapra je istaknuti savremeni istraživač, porijeklom iz Indije, koji je predavao na više svjetskih univerziteta: Wisconsin, Kentucky i dr. Autor je većeg broja zapaženih knjiga.

U ovoj knjizi, podijeljenoj u devet poglavlja, on analizira faktore koji dovode do uspona i pada nekog društva, izlaže Ibn Haldunovu teoriju o tome, istražuje faktore uspona kod muslimana, te faktore koji su doveli do njihovoga pada da bi na kraju, u zadnjem poglavlju naslovljenom sa „Potreba za reformom“ pokušao odgovoriti na pitanje: Odakle početi i kako izvesti moralnu, društveno-ekonomsku, obrazovnu i političku reformu muslimanskih društava.

Knjiga će, nesumnjivo, pobuditi interes i kod naših istraživača, sociologa i islamologa, ali i kod šireg kruga čitateljstva. Naime, muslimanski narodi širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju promjenu nabolje, tragaju za pretpostavkama koje će ih učiniti snažnim i zaštićenim. Ta, tokom svoje povijesti ti narodi su bili svjedoci mnogih uspona i padova, plima i oseka, pobjeda i poraza i uvijek je u njima postojala unutrašnja elastičnost i životvornost islamskog elana, te njegova artikulacija u različitim situacijama. Ta elastičnost i sada postoji i ova knjiga joj je snažna podrška.

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: