Šifra proizvoda: RBEK00117
Dostupnost: Na stanju
1.50€

Evo ti, dragi čitaoče, praktičnog priručnika o temeljnim pojmovima vjere, kulture, historije, geografije našeg podneblja i islamskog svijeta koje moramo svi znati i uputama vezanim za islamski pogled na život i sažetak islamskih propisa, s kratkim opisom obaveznih radnji i s tek­stom bez koga se ne može biti musliman, odnosno obavljati propisane obaveze.

Djelo je nastalo za potrebe uglavnom onih koje je vrijeme pregazilo i što su propustili da se u mladosti pouče i obuče, a žele se u tom po­gledu obrazovati i pristupiti islamskoj zajednici, popunjavajući saffove u džamijama, dajući zekat, koljući kurbane, obavljajući hadždž i ponašajući se islamski u svakoj prilici i na svakom mjestu. Namijenje­na je i onima što su znali, ali su, nažalost, podosta zaboravili. Također i onima što nisu baš marili za svoje porijeklo, tradiciju, jezik.

Bilo je i ima vrlo dobrih knjiga iz temeljnih učenja i produbljivanja znanja, kao i enciklopedijsko-leksikografskih izdanja, ali je sve to uglavnom, rasuto i opširno, a po kazivanju mnogih kojima je namijen­jena ova knjiga, to ih zamara i nisu u stanju da sagledaju praktičnu stra­nu i nauče je - što ih obeshrabruje. Zato sam, koristeći se samo literatu­rom na matemjem bosanskom jeziku to povadio i sredio po abecedi radi lakšeg nalaženja pojmova.

Budući da ti čitaoci, nažalost, ne znaju arapsko, niti alhamijado pis­mo, sav tekst je napisan samo latinicom.

Akcenti kratki silazni (”) i uzlazni (“) i uzlazni (A) s mjestimičnim silaznim dužinama (-) naznačeni su samo tamo gdje bi, zbog neodgov­arajuće akcentuacije, mogao biti loš izgovor ili zabuna.

Ovo je više edukativno djelo a i abecedni podsjetnik, u kome su his­torijski i geografski te pojmovi tradicije muslimana Bošnjaka zastuplje­ni znatno manje, dok je težište na vjerskom, a naglasak na obrednom. Dakako, pri tome se nije mogao izbjeći nesrazmjer u prikazivanju materije a nešto se moralo i ponoviti zbog vezanosti i sinhronizacije. Neki su pojmovi sinonimi, a neki su baš pravi par eksalans. Za početak ovo je sasvim dovoljno, a zainteresirani, hvala Bogu, dželle šanuhu, mogu opširnije naći u literaturi kojom sam se i ja služio i mnogim dru­gim djelima iz svih oblasti islamskih nauka.

U ovom, valjda, prvom i jedinstvenom pokušaju da se na jednom mjestu sakupi i prezentira preko hiljadu i tri stotine pojmova koji se tiču našeg muslimana, sadržanih u literaturi koju sam naveo i koju nis­am spomenuo, nemam kompetencije da o datim pitanjima izražavam svoje mišljenje. Nisam smatrao nužnim označavati koje su riječi araps­kog, turskog, perzijskog ili pravog (arhaičnog) bosanskog jezika, niti izvor i raviju hadisa, jer to čitaocu ne bi baš mnogo pomoglo a štivo bi time bilo preopterećeno.

Ako hoćete da vam učenje bude sretno i uspješno, očistite namjeru i s trudom i ozbiljnošću počinjite proučavati (učiti, osvježavati, reme- morirati) svaki pojam.

Učenje bez razmišljanja je jalovo, razmišljanje bez učenja je opas­no. Znanje u malim količinama ubija, a u većim liječi. Neka vam Allah Uzvišeni i Sveznajući bude na pomoći.

Dragi brate i sestro, ako sam ti pomogao da staneš na sirati- mustekim moje je zadovoljstvo upotpunjeno. Molimo Allaha, dž.š., da nam dade da se na ahiretu nađemo u džennetskim blagodatima.

Vesselamu ‘alejkum!

Puračić, 31. januara 1992. (uoči Lejletu-l-Miradža)

Husejn Dedić - Hud

Extra fields
Autor Husejn Dedić
Broj stranica 174
Format A5
Korica Tvrda
Godina izdanja 1998
ISBN 9958 28 004 6

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: