Šifra proizvoda: RBEK00342
Dostupnost: Na stanju
7.00€

Knjiga 100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012. predstavlja jednu vrstu izbora između više hiljada imama, imama, hatiba i muallima koji su u navedenom vremenskom periodu svoje živote proveli, ili posvetili, predano i vjerno služeći svojoj vjeri i svome muslimanskom bošnjačkom narodu. To je, naravno, samo jedan od mogućih izbora koji je nastao u povodu sto godina egzistiranja udruženja ilmijje Islamske zajednice i na inicijativu dosadašnjeg reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. cerića.

Raspored imama izvršen je prema godini njihova preseljenja na ahiret: tako se na prvom mjestu nalazi Abdulhamid ef. Serdarević (1856-1912), a na posljednjem nedavno preminuli prof. s Islamskog fakulteta dr. Fadil ef. Fazlić (1951-2012).

Bošnjački imami su, naime, dali neizmjeran doprinos očuvanju islama, vjerskog i svakog drugog identiteta muslimana Bošnjaka. Mnogi od njih svoj život su proživjeli u miru, u tišini i strpljivo i uporno, iz dana u dana i iz noći u noć, uz veliko lično odricanje, podnosili razne tegobe, teškoće i neugodnosti kako bi očuvali vjeru na ovim prostorima i emanet vjere prenijeli generaciji iza sebe. Ova knjiga, stoga, predstavlja i izvršenje makar malog dijela duga prema njima.

Extra fields
Autor Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač
Broj stranica 224
Format A5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2012
ISBN 987-9958-23-325-8

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: