Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00506
Dostupnost: Na stanju
11.00€

Više od (sada već dvije) decenije, odnos islama i konfucijanstva su duboko promišljali određeni malezijski i malezijsko-kineski učenjaci. Oni su izložili ove ideje u ovoj knjizi koju su naslovili „Islam i konfucijanstvo: civilizacijski dijalog“. Više od stotinu akademika, intelektualaca i proučavatelja iz Malezije i inozemstva uzelo je učešća. Svrha ovog seminara bila je bolje razumijevanje islamskih i konfucijanskih civilizacija. Sadržaj ove knjige se sastoji od odabranih radova koji su izvorno prezentirani na historijskom internacionalnom seminaru o civilizacijskom dijalogu između islama i konfucijanstva, koji je održan na Sveučilištu Malaya, Kuala Lumpur, 13. - 15. marta 1995. godine. Napisana od grupe istaknutih islamskih i konfucijanskih učenjaka, promicatelja interreligijskog i međucivilizacijskog dijaloga, knjiga pokriva širok opseg tema koje se odnose na središnju temu sadašnjih i prošlih susreta i interakcija između islama i konfucijanstva, te budućeg prospekta energičnijeg i kreativnijeg dijaloga između ove dvije religije i civilizacije. Ovaj seminar o islamu i konfucijanstvu je tek polazište traganja za uzajamnim razumijevanjem, koje će utrti put za diskurse o drugim glavnim azijskim tradicijama kao što su budizam, hinduizam i taoizam. Čineći tako, ne prikazujemo nevažnim značaj kontinuiranog dijaloga i potrebe za zbližavanjem sa Zapadom.
Ubijeđeni smo da će civilizacijski dijalog između islama i konfucijanstva uvelike doprinijeti globalnom miru i razumijevanju. Ovdje su dvije velike svjetske tradicije čiji sljedbenici općenito žive, ako ne u savršenom skladu jedni sa drugima, onda jamačno ne u antagonizmu i gloženju, većim dijelom posljednjih hiljadu godina. Doista, kroz srdačnu koegzistenciju, oni su doprinijeli, u prošlosti i sadašnjosti, regionalnom poretku i prosperitetu. Vjerujemo da revitalizacija tradicije, uz svo njezino kulturološko i intelektualno bogatstvo, jeste najučinkovitija kompenzirajuća snaga protiv religijskog fanatizma i etnocentrizma.
U kontektu Bosne i Hercegovine, priključivanje Balkana tekućem islamsko-konfucijanskom dijalogu  je najznačajnije i najuzbudljivije. Uzbudljivo je pomisliti kako se glavna muslimanska zajednica sa onog što je jednom bila najzapadnjačkija islamska granica pridružuje dijalogu koji je započela islamska zajednica sa najistočnije islamske granice, i ovo bi se trebalo posmatrati tek kao početak nove faze sadašnjeg dijaloga, te ono najviše obećavajuće.
Profesor dr. Datuk Osman Bakar je bivši emeritirani profesor filozofije na Sveučilištu Malaya u Kuala Lumpuru, zamjenik direktora Internacionalnog instituta naprednih islamskih studija u Maleziji, a sada profesor na Sveučilištu Brueni (UBD). Trenutno je i profesor na Princ al-Waleed centru za muslimansko-kršćansko razumijevanje na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu D.C., istraživač na Centru za civilizacijski dijalog Sveučilišta Malaya, te gostujući istraživač na Sveučilištu Doshisha u Kyotu, Japan. 

Extra fields
Autor Nevad Kahteran
Broj stranica 318
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2018
ISBN 9789958234712

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)