Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK 00537
Dostupnost: Na stanju
10.00€

Devetnaesto stoljeće bilo je dramatično za muslimanski svijet, naročito onaj na Bliskom istoku. Tim svijetom je, stoljećima ranije, upravljala Osmanska država koja se sve očitije približavala svome sutonu. Vidjevši priliku, zapadne zemlje, koje su bile u usponu, nasrnule su na to područje i kolinizirale njegove velike dijelove. Na konfuznoj društvenoj i političkoj sceni tada se pojavljuje Džemaluddin el-Afgani (1839-1897), mladi revolucionar rodom iz Afganistana, vizionar briljantnog uma, čovjek ogromne energije, elokventan, pokretljiv i dinamičan, i snažno zagovara reformističke ideje, koje nailaze na snažnu podršku dijela muslimanskih intelektualnih krugova, ali ne i onih vladajućih. Afgani je bio pokretač jednog velikog procesa, jednog zamajca koji će uzburkati muslimanski svijet, stvoriti u njemu „pokret otpora“ i na kraju dovesti do okončanja kolonijalističkog prisustva u tom svijetu.
Afganijeve ideje imale su snažnu podršku i muslimana Balkana. Naročito velikog promicatelja imale su u ličnosti našega Husejna Đoze, ali i u mnogim drugim muslimanskim intelektualcima.
U ovom rukopisu Karić Afganija, „razbuditelja Istoka“, smješta u historijski kontekst, upoznaje nas s njegovom biografijom, njegovim reformatorskim projektima, agitovanjima po Istoku i Zapadu, susretu sa sultanom u Istanbulu, korespondencijom s Ernestom Renanom... U sastavu knjige nalazi se i prijevod Afganijevog djela „Pobijanje materijalista“ (Er-Reddu ale-d-dehrijjin) koji je sačinio akademik Rešid Hafizović. Djelo je dato bilingvalno, u arapskom izvorniku i bosanskom prijevodu.

Extra fields
Autor Enes Karić
Broj stranica 318
Format A5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2018
ISBN 9789958234873

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)