Šifra proizvoda: RBEK00277
Dostupnost: Na stanju
5.00€

Osnovna pouka iz analize Bitke na Bedru bila je da vojska koja je vojno-stručno osposobljena, idejno-politički opredijeljena, psiho-fizički spremna, makar bila tehnički slabije opremljena i malobrojnija - može postizati pobjebe i nad brojnijim i tehnički znatno superiornijim neprijateljem.

Sedmom korpusu je već bilo naređeno da otpočne Operaciju Vlašić. Prvobitno određeni datum početka operacije (19. 02. ‘95.) više puta je odgađan (sve do 24. 02. ‘95.), jer se čekalo izvedravanje vremena da dovoljno očvrsne sniježna kora kako bi mogla držati opremom opterećenog vojnika, kao i da se poboljša vidljivost za kreta­nje i orijentaciju noću po besputnim prostranstvima Vlašića.

Uvjereni u svoju superiornost, s vjerom u Boga, nadahnuti Bedrom, krenuli su borci 7. korpusa u svoj Bedr, u dugu hladnu zimsku noć surove planine Vlašić.

Jedinice na pomoćnom pravcu: selo Sečevo-Galica, uz pomoć konopaca popele su se uza stijene i na spavanju zatekle jedinicu neprijatelja. Bila je to jedinica sa čijih položaja je prethodne tri godine nemilosrdno granatiran grad Travnik i njegova okolna sela. Posljedice poraza na tom položaju morao je doći da sanira lično ratni zločinac, konandant agresorske vojske, Ratko Mladić.

Međutim, glavne snage 7. korpusa Armije RBiH, ipak nisu otpočele napad, iako su došle do svojih objekata kojima su trebale ovladati. Zafalio je taj psihološki mo- menat, da se opali prvi metak. Ta okolnost dovela je u pitanje i svrhu ostanka ubače­nih snaga na Galicu, pa su i one toga dana povučene na polazne položaje.

Poslije izvršenih analiza na nivou brigada, a zatim na nivou Korpusa, koman­dant 7. korpusa Armije RBiH, Mehmed Alagić, je obećao svojim komandantima da će im ubrzo dati novu priliku, a oni su zatražili da to bude što prije.

Nova prilika iskorištena je u potpunosti noću 19./20. marta 1995. godine. Više se nije čekalo vedro vrijeme. Bila je mećava. Skrila je naše borce od neprijatelj­skih osmatrača. Na bojištu se kretalo pomoću busole i po azimutu objekata na koje je trebalo doći. Prošli su neopaženi pored njihovih zemunica. Ofanziva se nezaustav­ljivo valjala prema Babanovcu. Uspjeh operacije Vlašić natjerao je Banju Luku da se spremi za evakuaciju kao i da izvrši novu mobilizaciju.

Ali to je već predmet druge knjige ovog autora koja se zove „Operacija Vlašić“.

Extra fields
Autor Hasib Mušinbegović i Fahrudin Zolota
Broj stranica 96
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2009
ISBN 978 9958 23 242 8

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: