Šifra proizvoda: RBEK00280
Dostupnost: Na stanju
13.00€

Ciljeve i intencije islamskog vjerozakona (Serijata) muslimani su nastojali dokučiti već od samog početka islama što je u vjeru unosilo dinamizam a u svakodnevni muslimanski život nove elemente oslobađajući mu snažan razvojni zamah i energiju.Teorija ciljeva Serijata će u stoljećima koja su uslijedila dobiti svoju punu valorizaciju i upotpunjenje, a čemu je veliki doprinos dao i andaluzijski učenjak Eš-Satibi (umro 790. god. po H.) u svom čuvenom djelu El-Muvafekat. Ovo Rejsunijevo djelo u širokom zahvatu predstavlja teoriju ciljeva Serijata u svjetlu onoga što je na tom planu uradio Eš-Satibi.

Teorija ciljeva Serijata je, kako se naznačava u uvodu ove knjige, jest"rezultat ispravnog logičkog rezo­na, koji zaključuje da Allahov šerijat može biti samo Serijat mudrosti i milosti, Serijat pravde i pravičnosti, Serijat uravnoteženog uređenja i precizne procjene.”... "Onaj koji proučava propise i izvore Serijata u različitim oblastima, otkrit će mnoge njihove mudrosti, razloge i ciljeve. Onaj koji istražuje njihove posljedice i rezultate, uočit će interese i koristi koje pribavljaju i štete koje otklanjaju. A onaj koji proučava i jedno i drugo, steći će potpunu i zaokruženu koncepciju ciljeva i nakana šerijata."

Knjiga je podijeljena u četiri tematska bloka, četiri dijela: 1. Ciljevi (el-mekosid) prije Eš-Satibija; 2. Eš-Satibi i njegova teorija; 3. Temeljni problemi Eš-Satibijeve teorije i 4. Opća valorizacija Eš-Satibijeve teorije.

Knjiga Ciljevi Serijata, koju je s arapskog jezika preveo dr. Enes Ljevaković, profesor šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, izuzetan je doprinos za bolje razumijevanje islamskog prava, njegovih uporišta i ciljeva koji se, primjenom njegovih odredaba, nastoje postići kako na individualnom, tako i na društvenom planu...

Extra fields
Autor Ahmed er-Rejsuni
Broj stranica 420
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2011
ISBN 978 9958 23 246 6

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)