Šifra proizvoda: RBEK00213
Dostupnost: Na stanju
5.00€

Ova knjiga Derviš ef. Korkuta - Ibnul-Ajna sa njegovim objavljenim radovima nastala je kao rezultat mog dužeg interesovanja i upoznavanja života i rada ovog velikog alima. Potaknut riječima hafiza Mahmuda Traljića u objavljenom nekrologu o njemu u Glasniku IVZ, broj 6/1976. godine, u kojem doslovno veli “da bi se sačuvala najbolja uspomena na njega kada bi se svi njegovi članci i rasprave sabrali i posebno štampali. Vjerujem da bi ih čitaoci sa onolikom ljubavi čitali, kojom ih je rahmetli Derviš ef. pisao.”

Ponukan ovim riječima hafiza Mahmuda, uspio sam prikupiti brojne radove kako bi se u dogledno vrijeme mogli objaviti u jednoj knjizi. Pojava ove knjige bio bi najbolji spomenik i sjećanje na rahmetli Derviša ef. - Ibnul-Ajna, jer je on to i zaslužio.

U ovu knjigu ušli su svi njegovi radovi objavljeni u više periodičnih izdanja izuzev nedovršenog prijevoda Arnoldove Historije širenja islama, koju je kasnije dovršio rahmetli mr. Nijaz Sukrić, a onda objavio kompletno djelo pod naslovom Povijest islama. (Djelo je objavljeno u izdanju El-Kalema 1989. godine pod naslovom: Thomas W. Arnold, Povijest islama - historijski tokovi misije.)

Za biografske podatke o Derviš ef. - Ibnul-Ajnu poslužio sam se objavljenim nekrolozima u povodu njegovog preseljenja na ahiret. Dao je o njemu topao nekrolog i rahmetli hadži Mehmed ef. Handžić. Najcjelovitiji prikaz o djelima Derviša ef. kao i o njemu samome dao je rahmetli Mustafa Busuladžić u članku objavljenom u El-Hidaji, br. 4.-5./1943. g., nastrani 116.-120., koji je uzet kao predgovor ovoj knjizi, jer je Busuladžić bio njegov savremenik. Na kraju knjige dat je popis svih njegovih radova.

Neka je Božiji rahmet plemenitoj duši Derviša ef.

 

Extra fields
Autor Hajrudin A. Haračić
Broj stranica 2019
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2005
ISBN nema

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod:Vezani proizvodi (1)