Šifra proizvoda: RBEK00039
Dostupnost: Na stanju
7.00€

(Autor: Muhamed Mrahorović; format A5, str. 246; povez: tvrdo)


Knjiga je ustvari zbornik eseja koji se naslanjaju na ranije objavljene eseje ovoga au¬tora pod zajedničkim naslovom Obzorja islamske duhovnosti. U ovom, drugom, zborni¬ku razmatraju se sljedeća pitanja: Filozofski sinkretizam Abu Nasra Al-Farabija, Socio- liški aspekti Al-Farabijeve političke filozofije, Tesavvufska misao Feriduddina Attara, Suhraverdijeva škola iluminizma (išraki gnose), Muhjiddin ibn Arebi i njegova teosofija transcendentalnog jedinstva bića, Dželaluddin Rumi i njegova sufijska tradicija u Sara¬jevu (tekija Mlini), Problem akcidencija u dijalektičkom kelamu Adududdina Idžija, Teo¬rijski i institucionalni modeli tesavvufa u Bosni i Hercegovini i Mustafa Ejubović-Šejh Jujo.
U svom pristupu ovim temama Mrahorović se bavi filozofijskim i teologijskim naslje¬đem prije svega sa univerzalnih pozicija i planova - zbog čega su izabrana neka od najpoznatijih imena islamskog mišljenja općenito - a potom se vraća Bosni i odjecima islamskog mišljenja u njoj.
Pored ljudi od struke, ova knjiga će biti i dobra lektira našoj studentskoj populaciji. Ona će im još više otvoriti vrata čitanja i tumačenja djela iz islamske filozofije i teologije.
Recenzenti djela: Muhamed Filipović i Enes Karić.

Extra fields
ISBN 0

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: