Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00390
Dostupnost: Na stanju
15.00€

Salih Smajlović je poznati bosanskohercegovački novinar, koji je svoje novinarsko umijeće ostvarivao u listu „Preporod“. Kao rezultat dugogodišnjeg novinarskog rada bili su i brojni susreti s bosanskim ljudima, ovdje i u svijetu. Tako su nastale i njegove prve dvije knjige: Kad bi kosti mogle govoriti i S Bošnjacima diljem svijeta, koje su rasprodate vrlo brzo po svom pojavljivanju. Ova knjiga treća je Smajlovićeva knjiga istoga žanra, pa se može govoriti i o svojevrsnoj trilogiji.

Knjiga samim svojim naslovom govori o osnovnoj temi. Podijeljena je na 16 cjelina, unutar kojih 95 bošnjačkih ljudi govori o svojim viđenjima islama, Bosne i Bošnjaštva, o svom poimanju stvarnosti u kojoj žive, o svojim viđenjima budućnosti...  Šesnaest cjelina su neka vrsta esnafa kojoj sagovornici pripadaju – poredane su ovim redom: Naši alimi tradicionalne orijentacije; Muftije; Naši alimi sufijske orijentacije; Dekani, profesori fakulteta, doktoranti i magistranti; Glavni imami; Imami u dijaspori; Imami borci; Imami džemata i mladi hafizi; Historija; Medrese; Vakuf; Politika; Književnost; Kaligrafija; Medžlisi; Mutevelije; Mujezini.
Kako se vidi, čitalac ove knjige ostvarit će dobar uvid u stanje savremenog bošnjačkog promišljanja, percepcije stvarnosti, bolova i nadanja. Knjiga nudi širok mozaik misli, te sadrži i brojne podatke koji se ne mogu naći nigdje drugdje, i koji bi – da nije bilo ovih intervjua – bili izgubljeni i nestali iz kolektivnog pamćenja.

Extra fields
Autor Salih Smajlović
Broj stranica 449
Format B5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2015
ISBN 978 9958 23 388 3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: