Šifra proizvoda: RBEK00293
Dostupnost: Na stanju
5.00€

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osnovana je 2004. godine sa glavnim ciljem da okupi islamske učenjake iz cijelog svijeta kako bi diskutirali i iznosili zajednički stav o pitan­jima koja se tiču današnjih muslimana. Značaj osnivanja jedne ovakve asocijacije je iznimno velik buduči da na sceni imamo različita tumačenja islama i velike zloupotrebe tih tumačenja. Unija poziva u cjelovit islam koji obuhvata: vjerovanje i zakon, ibadet Uzvišenom Allahu i ophođenje s ljudima, etiku i etičke vrijednosti, Buduči prolazni svijet, kulturu i civilizaciju, zajednicu i državu, a sveto u svjetlu principa iznesenih u ovoj Povelji. Stavovi Unije bi, stoga, trebali biti neka vrsta službenog tumačenja islama, čime se sužavaju mogučnosti sektaških i nakaradnih tumačenja, te njihova zloupotreba.

Islamska povelja sadrži stavove islamskih učenjaka o davdeset i šest tema koje naročito privlače pažnju javnosti, kao što su: identitet i specifična obilježja islamskog ummeta, neprikosnovenost Kur'ana i sunneta kao izvora islama, umjerenost i komplementarnost islama, islamsko gledanje na čovjeka, ženu, porodicu, društvo, ekonomiju, civi­lizaciju, umjetnost itd.

Povelja je već prevedena na mnoge jezike, a uz prijevod na bosanski jezik El-Kalem ju je, također u saradnji sa Svjetskom unijon islamskih učenjaka, štampao i na njemačkom jeziku.

Extra fields
Autor Svjetska unija islamskih učenjaka
Broj stranica 131
Format B5
Korica Mehka
Godina izdanja 2010
ISBN 978 9958 23 262 6

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: