Šifra proizvoda: RBEK00341
Dostupnost: Na stanju
10.00€

Knjiga Korijeni sintetičke teologije u islamu  Ebu Mensur el Maturidi, (853-944) autora dr. Mustafe Cerića po prvi put susreće našu kulturnu i znanstvenu javnost sa jednim od najmjerodavnijh tradicionalnih muslimanskih umova (Imamu-l-mutekellimin) iz područja islamske teologije (ilmu-l-kelama). U njoj se, kritički i analitički, razvija teološki diskurs o Maturidijevom životu i djelu, o osebujnosti njegove kelamske heuristike i epistemologije te o središnjim temama njegove gnoseološke i, napose, teološke/kelamske misli.

 Knjiga je, pored predgovora bosanskom i malezijskom izdanju, te uvoda, razdijeljena na četiri poglavlja. Prvo poglavlje posvećeno je životu i djelu ovog velikog islamskog teologa; u drugom poglavlju razmatrane su Maturidijeve metode u islamskoj teologiji (kelamu); u trećem poglavlju iznesene su i razmotrene Maturidijeve teološke ideje o Svijetu, Bogu i Čovjeku, dok je u četvrtom poglavlju analiziran Maturidijev utjecaj na daljnji razvoj islamske misli.

Knjiga Korijeni sintetičke teologije u islamu  Ebu Mensur el Maturidi, (853-944) eminentno je teološko štivo. No, u njoj se osobito u dimenziji teorijskog razviđanja pitanja svijeta, Boga i čovjeka, događa i svojevrsni razgovor teologije i filozofije.

Extra fields
Autor Mustafa Cerić
Broj stranica 262
Format A5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2012
ISBN 978 9958 23 326 5

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: