Šifra proizvoda: RBEK00356
Dostupnost: Na stanju
12.00€

Muddathir ‘Abd al-Rahim (Muddesir Abdurrahim, r. 1932) je profesor političkih nauka i islamskih studija na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji.

 

Predavao je na univerzitetima širom svijeta i jedan je od osnivača Sudanskog nacionalnog komiteta za ljudska prava, osnovanog 1967. godine. Doktorirao je u oblasti ekonomije i društvenih nauka na Univerzitetu
u Manchesteru. Imao je i istaknutu diplomatsku karijeru. Autor je desetina članaka i više knjiga koje se odnose na globalizaciju i islam, islam i međunarodne odnose, kolonijalizam i nacionalizam, ljudska prava i političku misao El-Gazalija i Ibn Sinaa.

Ovaj tom posvećen je tradiciji ljudskih prava u islamu. U uvodnom poglavlju autor objašnjava vezu između islama i ljudskih prava. Ostala poglavlja analiziraju bogatu i raznovrsnu tekstualnu tradiciju u islamu koja se odnosi na prava i dužnosti muslimana prema drugim muslimanima i nemuslimanima. Naročito su obrađena pitanja vezana za spolove i politička prava manjinskih grupa te tenzije između islamskog prava i nacionalnih političkih država u kojima muslimani žive kao lojalni građani.

Čitateljima ce posebno biti zanimljiva historija Jevreja, kršćana i drugih pod islamskom vlašću, koja ukazuje na visok nivo vjerske tolerancije prema manjinama, kao i utjecaj kolonijalizma na tradicionalna muslimanska društva. Autorovo dugogodišnje iskustvo u proučavanju interakcije religije i političkog razvoja islamskih nacionalnih država daje dodatni kvalitet ovom radu. Tokom cijele studije autor je samokritičan prema islamskoj tradiciji. Autor na kraju donosi izbor relevantnih primarnih izvora iz Kur’ana i drugih islamskih izvora, te kratke biografi je muškaraca i žena koji
su dali poseban doprinos razvoju ljudskih prava u islamu.

(Iz predgovora Williama H. Brackneya)

 

Extra fields
Autor Muddathir 'Abd Al-Rahim
Broj stranica 351
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2013
ISBN 978 9958 23 346 3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: