Šifra proizvoda: RBEK00101
Dostupnost: Na stanju
5.00€

Roman obraduje prognaničku tematiku, dakle modeliran je od živog tijes¬ta naše svakidašnjice, te je s te strane iskustveno blizak svakom čitaocu. U njemu se pripovijeda prognanička sudbina Nuhanova, koji se vraća sa svog petogodišnjeg izbivanja u Turskoj. U domovini ga dočekuju sinovi: stariji Ha- sib i mladi Pašan. Po očevoj mjeri stariji sin je skroman, radišan, samozatajni vjernik, koji sa svojom ženom i dva sina stoički podnosi neimaštinu, dok je Pašan "bijesno čeljade", prevrtljiv, hazarder, snalažljiv u svakoj prilici, kockar koji je i sami rat umio iskoristiti za svoju korist. Njegova žena živi na visokoj nozi, dok mu se starija kćerka odaje drogi i raskalašnom životu...

Roman "Nuhanovo blago" sa svojom arhaiziranom jezgrom - rodoslovlje, sa- hat kao simbol prolaznosti i Opomena da se živi i traje po vjekovnim zakonima postojanja i opstojanja - isijava jednu etiku priklanjanja neprolaznom koja je skrivena u često nevidljivim znakovima i biljezima posijanim u prostoru i utkanim u dušama običnih ljudi, ali ljudi vjernih nauku Knjige i znamenjima vremena od davnina. Tako postavljena etika života izlila se i u likove romaneskne radnje, od kojih su Nuhan, Hasib, hadžija likovi na polu dobrih likova epskog narativa, a Pašan, Murat, Kantar itd. na polu nedobrih epskog narativa... (Izvodi iz recenzije Nihada Agića).
Sejida Čehajić je mlada spisateljica i ovim romanom ona, na neki način, komotno ulazi u bosansko-herce- govačku književnost.

Extra fields
Autor Sejida Čehajić
Broj stranica 247
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2002
ISBN 9958 23 116 6

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: