Šifra proizvoda: 187
Dostupnost: Na stanju
12.00€

(Autor Annemarie Schim- mel; format: A5, broj strana:481; tvrdo i mehko koričenje; prijevod s engleskog: Fikret Pašanović)

Autorica je Njemica, Annema­rie Schimmel, inače vrstan poz­navalac poezije i filozofije pakis­tanskog filozofa i pjesnika Mu- hammeda lqbala, koji je kod nas predstavljen knjigom Obnova vjerske misli u isla­mu. Uz to, ona je i autor više od 80 knjiga i broj­nih članaka posvećenih islamu i muslimanima. Glavna područja njenog naučnog interesovanja su islamska književnost i sufizam, ali se pokazala i kao izvanredan prevodilac s arapskog, perzijs­kog, turskog i sindi jezika. Smatra se najboljim poznavaocem islama na Zapadu, kao i mostom povezivanja islamke i evropske kulture. Njene kn­jige Mističke dimenzije islama i Odgonetanje Đožijih znakova uveliko su doprinijele razumije­vanju same suštine islama na Zapadu. Ova po­tonja, kako to sugerira i sam njezin naslov, nastoji proniknuti u samu suštinu onoga što se ne da do kraja izraziti riječju, onoga što se iskazuje simbo­lom kao najsuptilnijim oblikom izražavanja, što je u muslimanskoj tradiciji posebno naglašeno.

“Pošto svaka religija ima unutrašnji i vanjski as­pekt, bilo koja izreka, pravilo ili zakonski propis mogu biti shvaćeni ili protumačeni različito od strane različitih ljudi”, ističe Schimmelova u uvodu knjige. “Namjera mi je da ukažem na raznobojne odraze..., da pokušam odgonetnuti neke od zna­kova ili ajeta, koji svojom beskonačnom raznoli­košću ukazuju na Jednu Istinu”.

Knjiga Odgonetanje Đožijih znakova ustvari je zbornik predavanja i sastoji se od sedam temats­kih cjelina, koje čine sljedeći naslovi: Sveti aspek­ti prirode i kulture, Sveti prostor i vrijeme, Sveti čin, Riječ i spis, Pojedinac i društvo, Bog i Njego­va stvorenja; eshatologija i Kako pristupati isla­mu.

Ovom knjigom Annemarie Schimmel se, izuzi­majući nekoliko kratkih članaka, po prvi put pred­stavlja čitateljstvu na bosanskom, srpskom i hr­vatskom jeziku.

Extra fields
ISBN 0

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: