Šifra proizvoda: RBEK00360
Dostupnost: Na stanju
10.00€

Zbirku Poruka Istoka čini 78 kratkih pjesama, koje je u bosanski jezik umješno pretočio Džemaludin Latić, šef Ikbalove katedre na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Poruka Istoka je, naime, svojevrstan odgovor na Zapadno-istočni divan, njemačkog pjesnika Goethea, napisan sto godina ranije, za kojega je pjesnik Heine rekao da je „buket priznanja koga Zapad šalje Istoku“. Sam Ikbal za ovu svoju knjigu kaže: „Moji čitaoci će sami uvidjeti da je glavni cilj ove knjige da se iznesu moralne, vjerske i društvene istine koje donose unutarnji razvoj pojedinaca i nacija. Nema sumnje, postoje neke sličnosti između Njemačke od prije sto godina i današnjeg Istoka.“

Neki od naslova pjesama su: Prva ruža, Mladi mjesec Bajrama, Šejtanova pobuna, Život, Dijalog između nauke i ljubavi, Razgovor između Boga i čovjeka, Hurija i pjesnik, Poruka Zapadu, Dijalog između Lenjina i kaisera Wilhelma, Raspodjela između jednog kapitalista i radnika i dr.

Izdavač na bosanskom jeziku je knjizi, na kraju, pridodao i poemu Džamija u Kordobi, koja ne spada u sastav ove zbirke no koja se, po nekim kritičarima, može smatrati i Ikbalovim najboljim pjesničkim ostvarenjem. I ovu poemu također je preveo Džemaludin Latić.

Extra fields
Autor Muhammed Ikbal
Broj stranica 227
Format A5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2013
ISBN 978 9958 23 351 7

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: