Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00465
Dostupnost: Na stanju
7.70€

Sedam besjeda je jedno od tri prozna djela velikog muslimanskog sufije i duhovnog učitelja. Djelo predstavlja zbirku Rumijevih sedam izabranih obraćanja s minbera džamije.

 

Svaka pojedina besjeda započinje uvodnim izlaganjem, utemeljenim na Kur'anu i hadisima poslanika Muhammeda, a.s. Drugi dio besjede čini povjerljivo obraćanje Bogu, izrečeno u formi rimovane proze, koje ima karakter dove. Glavni dio teksta svake besjede počinje citiranjem jednog hadisa, a potom su, u cilju tumačenja tog hadisa citirani pojedini ajeti Kur'ana i drugi hadisi. Svih sedam besjeda zavrašavaju se zahvalom Bogu, te pohvalom Poslaniku, njegovoj porodici i bliskim prijateljima.

 

Knjiga predstavlja urnek za vrhunska džamijska obraćanja: jezik je pažljivo izbrušen, forma je na tragu onoga kako su muslimanski velikani u ovoj oblasti uobičajili još od najranijih vremena islama, povodeći se za Poslanikom, a.s., a smisao je dubok, inspirativan i poticajan za um i srce. Svaka besjeda je događaj za sebe i doživljaj koji izaziva ushićenje. Prevodilac je to svojim umijećem uspio prenijeti i u naš jezik.

Extra fields
Autor Dželaluddin Rumi
Broj stranica 140
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2016
ISBN 978 9958 23 439 2

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: