Šifra proizvoda: RBEK00332
Dostupnost: Na stanju
6.00€

U ovoj knjizi dr. Ramić govori o našim ljudima koji su se u Egiptu našli u sastavu tursko-osmanske uprave u toj zemlji - kao namjesnici, kadije, književnici, prepisivači arapskih rukopisa... „Svojim radom i zalaganjem", kaže on,„oni su doprinijeli širenju Osmanskog carstva i njegovom kulturnom uzdizanju. U Egiptu su reformirali sistem školstva, uredili sudstvo i upravu, popravili mnoge ruinirane historijske objekte i iza sebe ostavili mnoge hajrate." Budući da nam je bilo malo poznato da su se tamo uopće nalazili naši ljudi na tako visokim funkcijama, da nismo znamo da su mnogi od njih i ukopani u egipatskim mezarlucima, ova knjiga će nas zateći zatečenima, osobito kada na njenim stranicama pronađemo imena i osnovne podatke o pedeset i jednom našem čovjeku, koji su iz Bosne otišli tamo, u Egipat, i za sobom uglavnom ostavili lijep trag. Potomci nekih od njih i danas žive u toj zemlji i prepoznatljivi su po svojim crtama lica!

Knjiga Bošnjaci u Egiptu podijeljena je u četiri dijela, četiri tematske cjeline. U prvoj od njih predstavljeni su bošnjački namjesnici u Egiptu - njih dvadeset i devet; u drugoj: Bošnjaci, kadije u Egiptu - njih šest; u trećoj: Bošnjaci, književnici u Egiptu - njih devet i u četvrtoj: Bošnjaci, prepisivači arapskih rukopisa - njih sedam.

Knjiga Bošnjaci u Egiptu doprinijet će boljem poznavanju naše prošlosti i naše kulturne baštine i, za očekivati je, otvoriti put novim istraživanjima u ovom području. Usto, može doprinijeti i produbljivanju prijateljskih odnosa između naše zemlje i Egipta.

Extra fields
Autor Jusuf Ramić
Broj stranica 131
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2012
ISBN 978 9958 23 304 3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: