Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00381
Dostupnost: Na stanju
20.00€

Muhamed Mustafa el-A’zami je jedan od vodećih naučnika hadisa u svijetu. Do sada je napisao više izvanrednih naslova iz područja hadisa i oni su već nazaobilazni za one koji se temeljitije bave ovom plemenitom znanošću. To se posebno odnosi na knjige: Istraživanja rane hadiske literature, Hadiska metodologija i literatura, Istraživanja iz Vjerovjesnikovog hadisa, Vjerovjesnikovi pisari, Kritički metod kod muhaddisa i dr. 

Ova knjiga – Historija kur’anskog teksta – donosi uvod u historiju Kur’ana, njegovo bilježenje i njegovo sabiranje. Uz to, jedna njena trećina posvećena je Starom i Novom zavjetu i ispisivanjima tih dviju svetih knjiga.

Knjiga ima ukupno tri dijela, koja čini dvadeset i jedno poglavlje. U prvom dijelu dat je iscrpan prikaz okolnosti i izazova koji su pratili nastanak, zapisivanje i sabiranje kur’anskih ispisnina u jednu zbirku, te unutrašnje raspoređivanje kur’anskog teksta, kao i razvoj njegove grafije kroz vrijeme. Sve je to propraćeno i odgovarajućim faksimilima datim u boji. Značajnu pažnju autor je posvetio i studijama o postojećim mushafima koji se pripisuju trećem halifi hzr. Osmanu, kao i Ibn Mesudovom mushafu, koji se, navodno, razlikovao od ovog oficijelnog, na čemu insistiraju mnogi orijentalisti.

Sav drugi dio knjige posvećen je istraživanju biblijskih pisama, odnosno nastajanju, zapisivanju i iskrivljavanju Starog i Novog zavjeta. Ova istraživanja u cijelosti se zasnivaju na radovima jevrejskih i kršćanskih autora, dok je treći dio knjige posvećen orijentalističkim istraživanjima ovoga pitanja i odgovaranjima na njihove tvrdnje.

Knjiga Historija kur’anskog teksta – od objave do kompilacije jedna je od onih knjiga koje svojom snagom potiskuju i u sjenu bacaju skoro sve druge publikacije čiji su se autori bavili istraživanjem predmetnog pitanja. Na našim prostorima ona će trajno imati svoju aktuelnost.

Extra fields
Autor M.M. el-A’zami; s engleskog preveo: dr. Džemaludin Latić
Broj stranica 478
Format B5
Korica Mehka
Godina izdanja 2014
ISBN 978 9958 23 382 1

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: