Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK000450
Dostupnost: Na stanju
8.00€

Egipatski književnik Nedžib Mahfuz (1911-2006) jedini je dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1988.) iz arapskog svijeta. On je općenito jedan od najvećih književnika koje je iznjedrila arapska kultura tokom niza stoljeća. Njegov književni opus je impresivan: autor je 37 romana, 12 zbirki kratkih priča i pripovjedaka, 2 zbirke crtica i 30-ak filmskih scenarija. Praktično se smatra utemeljiteljem arapskog romana, a njegova djela prevedena su na pedesetak svjetskih jezika. Na naš jezik prevedeno je desetak romana ovog književnika.

Autor u knjizi pregledno izlaže Mahfuzovo književno stvaralaštvo, poseban akcenat stavljajući na njegov kosmopolitizam, koji se odražavao u svem njegovom radu: u usmjerenju, u romanima, u ogledalu kritike, u utjecajima na druge... Autor se potrudio da ukratko čataoce upozna s osnovnom radnjom pojedinih romana, što knjigu čini dodatno interesantnom.

Ovom knjigom našem čitateljstvu se približava ovaj veliku umjetnik iz arapskoga svijeta, a time i arapska književnost, koja je sve zastupljenija u svijetu. 

Extra fields
Autor Mehmed Kico
Broj stranica 216
Format A5
Korica Mehka
Godina izdanja 2016
ISBN 978 9958 23 429 3

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: