Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00477
Dostupnost: Na stanju
9.20€

Islamska umjetnost je jedinstvena pojava u svjetskoj kulturi, čija je osobena narav presudno oslovljena fundamentalnom idejom islama, tevhidom. Nastala je na semitsko-monoteističkoj matrici i određena načelom anikoničnosti. Svoje najzrelije oblike ova umjetnost je zadobila u safavidskoj Perziji. U realizaciji te umjetnosti učestvovale su najstasalije duhovne i intelektualne moći islama. 

Autor knjige Safavidska umjetnost – inače jedan od najboljih poznavalaca islamske umjetnosti na ovim prostorima – tu umjetnost je ovdje predstavio kroz različite vidove njenoga izražavanja. Nakon izvanrednog, informativnog uvoda u predmetno pitanje, knjigu je podijelio u šest tematskih cjelina, u kojima je govorio o historijskom backgroundu safavidske umjetnosti, a onda i o duhovnom backgroundu, o odjecima transcendentalne estetike u umjetnosti perzijske dinastije Safavida, o ozbiljenju veličanstvenog plana gradogradnje, o transcendentalnoj oslovljenosti umjetničkog oblikovanja džamijskog prostora, o poetici džamijskog prostora, o jedinstvu različitih elemenata arhitektonske tradicije, o figurativnoj umjetnosti islama i izazovima anikonizmu, o perzijskoj minijaturi, o izazovima umjetnosti slike, o umjetnosti proizvodnje ćilima...

Knjiga Safavidska umjetnost  snažno osvjetljava jedno područje izražavanja islamskog duha koje je na našim prostorima bilo prilično neosvijetljeno.

Extra fields
Autor Nusret Isanović
Broj stranica 151
Format A5
Godina izdanja 2016
ISBN 9789958234460

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: