Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00552
Dostupnost: Na stanju
12.78€

POUČNA KRATKA HISTORIJA/EXEMPLARY SHORT HISTORY/TᾹRIHÇE-I IBRETNÜMA – Dotaka – Addendum - Zeyl

(Autor: Rašid Belgradi; format: B5; br. str. 246; povez tvrdi; izdavači: El-Kalem i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka)

 

U jednom turbulentom periodu, kada je Osmansko carstvo bilo u stanju dekadencije i kada je izgubilo jedan od najznačajnijih gradova u carstvu – Beograd, živio je Bošnjak Rašid-bej Belgradi. Ovaj osmanski činovnik poznat je po svom dvotomnom djelu Ta’rih-i Vaqa-i Hayretnüma-i Belgrad ve Sırbistan, objavljenom u Istanbulu 1874. godine. Djelo je preveo D.S. Čohadžić a objavljeno je u Beogradu 1894. godine pod naslovom Istorija čudnovatih događaja u Beogradu i Srbiji. Belgradi je 1871. godine napisao i dodatak (zeyl) djelu koji se odnosio isključivo na posljednje dane osmanskog prisustva u Beogradu, odnosno na napuštanje i predaju grada srpskim vlastima.

Ovaj dodatak nazvan Poučna kratka historija po prvi put se štampa. Publikacija  je trojezična: na bosanskom, engleskom i turskom, s ciljem da ovo obimom kratko ali bitno djelo bude dostupno i od koristi za mnogobrojne istraživače balkanske historije. Na kraju knjige dat je i faksimil originala. Urednik publikacije je dr. Hikmet Karčić.

Extra fields
Autor Rašid Belgradi
Broj stranica 246
Format B5
Korica Tvrda
Godina izdanja 2018
ISBN 9789958234958

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: