Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00608
Dostupnost: Na stanju
24.03€

Međunarodno priznati muslimanski učenjak profesor Akbar Ahmed je sa svojim timom eksperata poduzeo opsežno putovanje Evropom i razgovarao s muslimanima i nemuslimanima iz svih sfera života kako bi istražio pitanja islama, imigracije i identiteta. Razgovarali su s nekim od najistaknutijih evropskih ličnosti, među kojima su predsjednici, premijeri, nadbiskupi, glavni rabini, vrhovne muftije, vođe desničarskih stranaka, te obični Evropljani iz različitih krajeva. Njihovi nalazi otkrivaju zanimljivu priču o mjestu islama u evropskoj historiji i civilizaciji koja je više isprepletena i kompleksna nego što to čitalac može i zamisliti, uz to otkrivajući nerazumijevanja i prilike za Evropu i njene muslimanske zajednice kako bi popravili svoj odnos međusobnog prožimanja.
Ovo je četvrta studija profesora Akbara Ahmeda koja razmatra odnose između Zapada i muslimanskog svijeta i donosi preporuke za promoviranje integracije i pluralizma u 21. stoljeću. Zašto mnogi Evropljani na islam i dalje gledaju kao na tuđinsku, pa čak i barbarsku silu koja prijeti njima i njihovim društvima? Zašto su muslimani suočeni sa sve većom netolerancijom i mogu li pronaći svoje mjesto u Evropi? Zašto rastu antisemitizam i islamofobija? Koji su razlozi rasta ekstremnih desničarskih pokreta i kakve posljedice oni mogu izazvati u budućnosti Evrope? Zašto se mnogi danas u Evropi osjećaju nepoželjno u svojim evropskim sredinama? – samo su neka pitanja na koja autor, koristeći se svojim opsežnim i temeljitim poznavanjem historije, politike, umjetnosti, filozofije i religije, nastoji odgovoriti pri tome se oslanjajući na uvide s terena i razgovore s relevantnim sagovornicima, što ovoj studiji daje izuzetnu vrijednost i aktuelnost.


Akbar Ahmed 
šef je katedre “Ibn Haldun” za islamske studije i profesor međunarodnih odnosa na Američkom univerzitetu u Washington, D.C.-ju. Bivši je visoki komesar Pakistana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Istaknuti je antropolog, producent i autor brojnih članaka i knjiga o savremenom islamu. Ovo je četvrta u nizu studija o odnosu islama i Zapada koje je objavio američki Brookings Institution Press. Njegove tri prethodne studije iz ovog kvarteta su: Putovanje u islam: Kriza globalizacije (2007), Putovanje u Ameriku: Izazov islama (2010) i Čičak i dron: Kako je američki rat protiv terorizma postao globalni rat protiv plemenskog islama (2013).


Profesor Akbar Ahmed je već četiri puna desetljeća vodeći muslimanski antropolog i, zasigurno, najkompetentniji u akademskoj sferi Istoka i Zapada kad su posrijedi antropološke studije o islamu. Islamska stvarnost i muslimanska savremenost - sve to u kontekstu uzdizanja zapadne moći - jesu u strogom fokusu Akbara Ahmeda. To je na suveren način pokazao i u ovoj knjizi koju imamo u odličnom prijevodu Mirnesa Kovača.
— Enes Karić, profesor tumačenja Kur’ana na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu


Akbar Ahmed posjeduje dobro zasluženu reputaciju jednog od najuravnoteženijih, učenih i originalnih tumača islama u njegovom suodnosu s nemuslimanskim svijetom. Teško je pretjerati kada je u pitanju važnost ovog djela, kao i mnogo ostalog što je uradio, u vremenu kada mitovi i fantazije još uvijek izazivaju zajednički strah među našim zajednicama. Jedna veoma dobrodošla i temeljita stručna studija.
— ROWAN WILLIAMS, bivši Kanterberijski nadbiskup i direktor Magdalena koledža, Univerzitet Cambridge


Ambasador Akbar Ahmed ističe se među globalnim misliocima i liderima koji rade na osvjetljavanju puta u našem zatamnjenom krajoliku. Njegov najnoviji projekat o muslimanima u Evropi još je jedna ilustracija njegove vizije kojom nam nudi razumijevanje, predanost, nadu i saosjećajnost za čovječanstvo.
— HARIS SILAJDŽIĆ, bivši član Predsjedništva BiH i premijer Republike Bosne i Hercegovine

Extra fields
Autor Akbar Ahmed
Broj stranica 545
Format 168x241cm
Korica Tvrda
Godina izdanja 2020
ISBN 9789958235320

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: