Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00416
Dostupnost: Na stanju
10.00€

(Autor: Safvet Halilović, format: A5; str: 378; koričenje: tvrdo)


Ova knjiga iznosi sve važnije detalje iz biografije posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhisselam, i na taj način, približava nam najvećeg sina ljudskog roda, njegov život, rad i angažman – od rođenja do smrti.

Prepoznatljiva crta ove knjige je to što se ona pojavljuje u vremenu strašnih napada na posljednjeg Allahovog Poslanika, što je izraženo kroz napise i karikature u kojima se minimizira i devalvira njegova uloga i vrijednost. To samo manifestira tanahni osjećaj i vanredan sluh profesora Safveta Halilovića da prepozna vrijeme kada treba reagirati i braniti čast i dostojanstvo najvećeg sina ljudskoga roda, baš onako kako je to činio Hassan ibn Sabit, časni ashab, koji je svojim stihovima dostojanstveno branio čast i respekt vjerovjesnika Muhammeda, alejhisselam.

Druga prepoznatljiva crta ovog djela je to što je profesor Halilović, iz brojnih, kako klasičnih tako i novijih djela iz oblasti sire, odabrao najznačajnije i najvažnije detalje, a izostavio brojne predaje, duga imena i manje značajne detalje, kojima su krcata, posebno klasična djela, i time našim čitaocima ponudio srž i suštinu Poslanikove biografije.

Treća odlika Halilovićevog djela je što on preciznim okom maestralnog autora primjećuje brojne pouke i poruke Vjerovjesnikovog časnog života i djelovanja a onda lahkim i prijemčivim riječima nudi izuzetno korisne savjete i vanredne zaključke.

Četvrta prepoznatljiva crta ovog djela je to što autor, poput rahmetli Handžića, argumentima potkrepljuje sve detalje u vezi sa životopisom Muhammeda, alejhisselam, što se, eksplicite, vidi iz obilne i relevantne literature koju je koristio. Sve to ukazuje da je riječ o autoru s naučnim i stručnim kredibilitetom.

Peti specifikum ovog djela je to što mu autor ne prilazi samo argumentima, citirajući brojnu literaturu i koristeći se potrebnom naučnom metodologijom prilikom njegovog pisanja, već se uveliko osjeti, čitajući ovo djelo, ogromna ljubav autora spram Allahovog Poslanika.

Prvo izdanje ove knjige štampano je u tiražu od nekoliko hiljada primjeraka i rasprodano za svega nekoliko mjeseci, što najbolje svjedoči o njenom izuzetnom prijemu među čitaocima. Profesor Halilović je, u međuvremenu, radio na dopuni nekih sadržaja u knjizi i, evo, hvala dragom Allahu, knjiga se pojavljuje u novom dopunjenom izdanju. Nadamo se da će i ovo izdanje s lahkoćom pronaći put do onih kojima je stalo do toga da detaljno i utemeljeno upoznaju životni put čovjeka koji je, po slovu Kur’ana, milost svim svjetovima.

(Iz recenzije prof. dr. Šefika Kurdića)

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: