Brend: El-Kalem
Šifra proizvoda: RBEK00610
Dostupnost: Na stanju
61.36€

Djelo Stari ljetnikovci, kule i čardaci prof. dr. Ibrahima Krzovića osvjetljava značajno poglavlje bosanskohercegovačke arhitektonske kulture i historije. Sukladno veličini i značaju zadatka, autor provodi predano i krajnje detaljno istraživanje, koje obuhvata pomna arhivska i terenska istraživanja, pripremu brojnih arhitektonskih crteža, studija i skica na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine tokom četiri decenije. Autor koristi široki spektar relevantne literature dosad objavljene o predmetnoj problematici. Knjiga tako donosi niz novih saznanja, uvida, dokumenata i nalaza, obrađenih utemeljenim analizama i argumentiranim interpretacijama, kao i instruktivnim i informativnim komparacijama.

Ovo je prva cjelovita monografska studija o temi ljetnikovaca, kula i čardaka na prostoru Bosne i Hercegovine, sagledanih u kontekstu vremena i prilika u kojima su ljetnikovci ispunjavali svoju primarnu funkciju.

(Izvod iz recenzije prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić)

Knjiga je bogato ilustrirana, starim i novim fotografijama, crtežima, skicama, mapama... Krzovićevu studiju upotpunjuju i obogaćuju Prilozi u kojima su prezentirani sadržaji prvorazrednih, dosad neistraženih, izvora i obilne građe za sva buduća istraživanja kulture stanovanja i arhitektonskog naslijeda iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini.

(Izvod iz recenzije prof. dr. Ismeta Bušatlića)

Extra fields
Autor Ibrahim Krzović
Broj stranica 536
Format 230X260mm
Korica Tvrda
Godina izdanja 2020
ISBN 9789958235313

Napiši recenziju

Ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Rejting: Loše           Dobro

Prepišite cod u prostor ispod: